lördag 10 september 2011

Det är dags att sluta blunda


Det är inte lätt att bli gammal i dagens samhälle.
Och det är sannerligen inte lätt att bli gammal och sjuk.
För hur det än är, trots att vi alla enligt lag har rätt till god vård på lika villkor, så ser verkligheten inte riktigt ut så. Även om vi alla innerligt hoppas och önskar och tror och vill att det ska vara så.
Plockar vi bort skygglapparna vi har framför ögonen ser vi en skrämmande sanning.

Våra äldre far illa när vården är tungt belastad. För den som är ensam och trött och sjuk och van att vänta på sin tur istället för att hojta och skrika högt blir det en lång och tröttsam väntan.
I ett samhälle där allt handlar om att bevara och hylla ungdomen och allt det den förknippas med vill vi inte gärna konfronteras med ålderdomen. Med det sköra och bräckliga. Med det sjuka och svaga och skrynkliga. Nej, vi väljer att se bort och blunda och sopa problemen under mattan och låtsas som ingenting. Det som inte syns, finns ju inte, som bekant. Så vi riktar strålkastarljuset mot det unga och vackra, vi beundrar och förförs och lockas av yta och glamour och glans.

Vi ser på skalet och tror att det är allt som finns och behöver finnas.
Hur frukten egentligen smakar spelar ingen roll så länge vi håller oss till att beundra den blanka ytan. Det som finns inuti, det som har skavt emot tidens tand och blivit skimrande vackert och fullt av berättelser och visdom och minnen och äventyr ser vi inte. Vi vågar inte och vi hinner inte och vi inser inte vad vi missar.

Någon måste börja föra de äldres och de sjukas talan.

Som vården ser ut idag kan det bli många och långa timmars väntetid på akuten innan man får träffa en läkare. Belastningen är hög. Och om man är gammal och sjuk kan det bli näst intill outhärdligt och inte helt sällan väldigt ovärdigt. Många av våra äldre vågar inte eller orkar inte eller kan inte säga till personal om de behöver hjälp. Och att ligga i flera timmar utan att kunna ta sig upp på toaletten eller kunna meddela sig om man är törstig eller har ont måste vara förfärligt.
Vi i personalen är förstås medvetna om detta. Men vi räcker helt enkelt inte till. Istället går vi hem från våra arbetspass och mår dåligt för att vi inte hunnit göra allt det vi vill göra. Och borde göra.

Antalet äldre i vårt land växer. Livslängden ökar. Vi drabbas allt oftare av välfärdssjukdomar.
Hur går det ihop med en sjukvård som ständigt bantas? Där man istället för att välja att vara flexibel och att anpassa vården efter de behov som finns helt stelbent och envist väljer att hitta nya sätt att dra in och dra ner och lägga ner? Till sist når man en gräns för hur mycket man kan spara. Hur kostnadseffektiv vården kan vara.

Vissa saker går helt enkelt inte att kompromissa med i ett samhälle.

Det borde finnas minst ett sjukhus bara för äldre i Stockholm.
Ett sjukhus som kan möta deras behov, där det finns tillräckligt med personal och kunskap och utrustning för att ta hand om de som behöver det. Där ingen skulle behöva ligga på en kall och hård brits i alldeles för många timmar utan att få hjälp. Där kontakter knyts med hemsjukvård och hemhjälp och där man hinner se till helheten. Där man hinner kontrollera hur hemsituationen ser ut, om den verkligen fungerar på ett tillfredsställande sätt. Och tid att lösa det som behöver lösas innan någon skickas hem. På det viset skulle man kunna minska antalet återresor till sjukhusen. Alldeles för ofta skickas de äldre hem alldeles för tidigt och kommer åter inom några dagar och då ofta i sämre skick. Det främjar inte en god hälsa för de äldre. Och det belastar systemet. I längden skulle det säkerligen spara pengar åt samhället om det istället för neddragningar satsades på vård av god kvalitet.

Vi kan inte fortsätta blunda för verkligheten.
En dag ligger vi själva där.

4 kommentarer:

Ansibecki sa...

Det låter som en bra idé det där med sjukhus för enbart äldre. Tänk om det skulle finnas fler i beslutsfattande positioner som kunde tänka lite mer på människorna och behoven i stället för bara ekonomi hela tiden. Alla blir vi ju äldre förr eller senare (om vi nu får leva så länge...). Tack förresten, för din fina svarskommentar i förra inlägget :)

Anneli Sjögren sa...

Bra inlägg!!!
Fattar inte beslutsfattarna att även de kommer att bli äldre och i behov av en fungerande vård???
Eller räknar de iskallt med att kunna betala sig in i gräddfilen och slippa de vi vanliga dödliga utsätts för??
Cyniskt som 17 i så fall!!

Här kommer mitt svar på din kommentar på min blogg:
Papadums är jättegott!! Jag har tre varianter: "plain", "garlic" och "spicy". Den kryddiga är verkligen kryddig, d v s stark/het i smaken!!! Mums!!
Ha en bra helg du med!! :D

nurseblog sa...

Hej Ansibecki!

Jag tror verkligen att det behövs. Ser alldeles för ofta, dvs. många gånger per dag, äldre som skickats hem för tidigt och kommer tillbaka med ambulans samma dag. I längden undrar jag om inte det kostar mer. För att inte tala om det mänskliga lidandet, behöva skickas fram och tillbaka som en jojo på det sättet.
Önskar verkligen att politiker med lite mer sunt förnuft och hjärta tog plats och började rumstera om lite. Förändring behövs.

Önskar dig en riktigt fin dag!

nurseblog sa...

Hej Anneli!

Tackar!
Precis. man undrar? Eller blundar de bara för verkligheten och hoppas på att de slipper bli gamla och sjuka?
Det finns inga garantier i livet, så mycket har jag lärt mig. Vem som helst kan drabbas av sjukdom och olyckor, i vilken position man än befinner sig.


Men om man inte gör något åt situationen snart undrar jag vad som kommer att hända när vi blir gamla?

Måste prova papadums, det låter verkligen gott!

Ha en jättefin dag!