söndag 11 september 2011
Våga visa vem du är
Det finns en fara i att alltid hålla med.
Att alltid gömma sig bakom andras åsikter för att inte sticka ut. Att ivrigt nicka bifall trots att man inte riktigt förstår vad som egentligen sägs. Att alltid stryka medhårs och att alltid vara snäll.
Att aldrig säga emot eller säga ifrån eller ifrågasätta eller sätta ner foten.
Det finns en risk med att alltid undvika att ta plats, att försöka undvika att bli sedd eller hörd, att konsekvent gömma sig i det mörkaste hörnet och att aldrig säga sin mening.
Vi kanske tror att vi är snälla. Att vi gör det för att undvika konflikter.
Vi kanske rent av ser oss själva som en fredsmäklare och en leende och räddande ängel som alltid håller med och flyger dit vinden bär oss.
Vi kanske tror att det är av hänsyn till andra som vi håller tyst.
Att vi gör det för att undvika att såra eller göra någon illa eller trampa någon på tårna.
Men vi har missuppfattat det hela.
Vi förväxlar innebörden av att vara snäll med ren feghet.
Risken med att alltid nicka bifall och att aldrig våga ta plats är uppenbar.
Om vi inte vågar säga vad vi tycker i det lilla, i vardagen, på vår arbetsplats, i matvaruaffären, i hemmets trygga vrå eller i goda vänners lag, hur ska vi hitta det mod som krävs i verkligt utmanande situationer? När det krävs av oss att vi säger nej och säger ifrån till en mobbare, till en misshandlare eller till en förtryckare? När vi ser arbetsförhållanden som inte är okej, när vi ser att en vän far illa?
Vi är inte snälla när vi undviker att säga vad vi tycker.
Vi är inte snälla och rara bara för att vi aldrig vågar säga emot eller säga ifrån.
Och vi blir inte mer omtyckta bara för att vi ständigt lämnar vår rättmätiga plats åt någon annan.
Vi kanske syns mindre. Våra konturer kanske blir lite suddigare.
Vår röst kanske tappar i kraft och styrka.
Men det gör oss inte snällare.
Snarare tvärtom.
Fegheten kan få oss att darrande hålla tyst just när vår röst som bäst behövs och hade kunnat göra skillnad. Den kan få oss att obarmhärtigt vända bort blicken och hastigt gå vår väg när någon blir illa behandlad. Och den kan få oss att klappa i händerna åt någon vi i tysthet egentligen skulle vilja klappa till. Hårt.
Till slut, efter åratal av tystnad och medhåll, förlorar vi kontakten med vårt sanna jag.
Vi förlorar vår känsla för rätt och fel. Och om någon frågar oss om vår åsikt har vi ingen att komma med, hur gärna vi än skulle vilja. Vi vet inte längre vilka vi är eller vad vi tycker. Vi vet inte var vi står. Och vi vet inte längre vad vi vill. Ibland går det så långt att vi behöver fråga andra om råd i allt, för vi litar inte längre på oss själva.
Och så känner vi oss tomma. Och värdelösa. Ingen ser oss, ingen hör oss.
Vi har blivit osynliga.
Vi behöver lära oss att ta plats och sticka ut lite mer och låta vår röst bli hörd.
Världen har alldeles för många passiva åskådare som har ställt sig vid sidan av själva livet och bara tittar på. Som låter andra leva åt dem.
Så fatta mod och lämna åskådarplatsen och kliv in på själva arenan istället.
Säg ifrån och säg till och våga säga emot. Sätt ner foten när det behövs.
Säg ja när du menar ja och nej när du menar nej.
Var tydlig och var inte rädd för att komma med en avvikande åsikt.
Det är din gåva till världen.
Du kanske gör betydligt större skillnad än du tror.
Det är dags att våga visa världen vem du är.
Etiketter:
feghet,
göra skillnad,
lyssna inåt,
medvetenhet,
mod,
ta plats,
vara sig själv,
vårt sanna jag
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 kommentarer:
Säkert är det här i Europa en (kultur)skillnad mellan invånarna i norr och i söder när det gäller inställningen till "konflikter", i betydelsen när man så att säga tar itu med starkt skilda åsikter.
Att man i syd lättare kan "ryka ihop", ta fighten, lätta på trycket - och så är det så att säga bra sedan.
Medan man i norr om inte är konflikträdda, så i alla fall är konfliktundvikande. Det anses ju också vara "bekvämast" så.
Det här med "snäll" är annars ett ord som egentligen borde vara positivt, men som (säkerligen med rätta) blivit synonymt med menlös.
De personer som jag (och jag är säkert inte ensam) ser upp till är inte tillvarons alla ja-sägare. Utan de som sagt/säger ifrån. Inte om småsaker. Men om viktigare ting.
Hej Bengt!
Det är nog en enorm skillnad! Vi har säkert en del att lära av varandra..
Men det känns som om den här konflikträdslan breder ut sig och vinner mark. Men jag ser å andra sidan kanske en något snedvriden bild av det hela med tanke på mitt jobb. Idag berättade en kollega att hon gått emellan i ett bråk och blivit nedslagen utan att någon ingrep. Och mer och mer står tydligen folk och filmar med sina mobiler istället för att ringa efter hjälp. Men, som sagt, jag möter ju bara de drabbade och utsatta och hör deras sida av saken.
Håller med om att ordet "snäll" borde ha en positiv klang - och jag tror egentligen att det har det för mig. Det är för sorgligt att ordet blivit synonymt med menlös. Hur kommer det sig egentligen? För jag tror egentligen inte att det här med att vara snäll har ett dugg att göra med menlöshet... Genuin snällhet behöver sannerligen inte innebära att man inte kan sätta ner foten eller ryta ifrån...
Visst är det så, att de vi ser upp till är de människor som säger ifrån. Det är oftast de som åstadkommer förändringar.
Om man går in i ett rum med en föreläsning eller seminarium så kan man oftast konstatera att stolraderna längs fram är tomma, folk sätter sig gärna lite längre bak- varför? jo handlar det inte lite om att " hoppas jag inte behöver svara på något eller hoppas dom inte tar upp mig på scen".
En viss rädsla och olust att vara i frontlinjen.
Att blogga är ju förvisso lite av att våga sticka ut... att delge ett obestämt antal människor sin syn på företeelser och händelser.
Det ligger också mycket i vad Bengt säger att på kontinten visar man mer sina känslor oavsett om det är av romantiska,artiga eller andra skäl.Fast visst kan nordbon ibland glimra till eller hur?
Ha en skön kväll trots busväder utanför
Hej Kjell!
Precis så är det! Det är bekvämast så, förstås. Livet blir lite enklare. Den som syns och hörs ställs också till svars. Blir utsatt för granskning och kritik. Om man står i skuggan får man vara i fred. Man slipper förklara sig och försvara sig.
Jo, jag tror absolut att nordbon också kan glimra till då och då! Ganska ofta till och med...
Hoppas du får en fin dag!
Skicka en kommentar