torsdag 20 oktober 2011

Jag är inte bara sjuksköterska

                                                       *bild från morgueFile.com
Jag är inte bara sjuksköterska.
Jag är också städerska, tolk, värdinna, sakletare, transportör, medlare i konflikter, fotograf, sekreterare och emellanåt apparatfixare.

Samtidigt som det förväntas att jag effektivt sköter mitt jobb utan ett enda misstag i en kaotisk miljö, springer på larm, räddar liv, ger läkemedel, sätter nålar och ventrikelsonder, sköter CPAP:en och kopplar blodvärmaren, lindar stukade fötter, gipsar frakturer, ger råd, ställer in kryckor, dokumenterar både på papper och i två olika journalsystem, svarar i telefon, tröstar och lindrar, tar hand om misshandlade kvinnor, våldtagna män, fotar skador, duschar hemlösa, tar blodprover, tar ankomstsamtal och prioriterar, dvs triagerar, tolkar EKG, kopplar upp övervakningsutrusning, ger injektioner och vaccinationer, så ska jag också städa, torka av ytor och damma, ordna med att bre smörgåsar, koka kaffe, fylla på i skåp och lådor, springa i förråd och leta efter försvunna plånböcker och strumpor, tvätta kläder, fixa krånglande datorer och skrivare.
Och listan görs bara längre.

En tidigare kollega som arbetar på Åland har berättat att det ser helt annorlunda ut där.
Där har man städare som städar. Labb-personal som springer med prover. Personal speciellt anställd för att koka kaffe och ordna med fika. Förrådspersonal som fyller på skåpen.
Sjuksköterskor får jobba med det de är bäst på - att vara just sjuksköterskor.

Det är inte helt ultimat att mitt i den enorma belastning som den svenska sjukvården nu har att dessutom låta sjuksköterskor få sköta allt arbete runtomkring i besparingssyfte. Att vi istället för att få ägna vår tid åt patienter, ska springa och torka golv och så vidare.
Speciellt inte med tanke på hur underbetalda vi faktiskt är.

Hälso- och sjukvårdspersonal ståtar med att ligga i topp vad gäller sjukskrivningar och utbrändhet. Det är inte direkt förvånande med tanke på hur verkligheten i svensk sjukvård ser ut idag.

Men det förvånar mig verkligen att man inom hälso- och sjukvården är så dåliga på att ta hand om sina egna anställda. Att man inte ser och uppmärksammar att situationen är ohållbar.
Och att det är dags att göra något åt den här situationen nu. Idag.

Att man inom en bransch där själva navet i verksamheten är förebyggande av ohälsa och sjukdom ståtar med ett enormt antal sjukskrivna och utbrända anställda ger en bild av hur illa det egentligen står till. Rimligtvis borde väl sjukvården föregå med gott exempel och gå i täten och visa vägen hur man undviker utbrändhet och ohälsa och sjukdom.

Istället intar man en slit-och släng attityd där man anser att det bara är att anställa nytt när den egna personalen inte orkar längre. Förlorad kompetens reflekterar man inte över.
Och under tiden är det patienterna som kommer i kläm.
Gamla och sjuka och svaga människor.
De är de som far illa inom svensk sjukvård när belastningen är hög.
Och det är den tyvärr väldigt ofta.

14 kommentarer:

Nollan sa...

Ja, det är märkligt det där! Nu är jag ju inte sjuksköterska men även som SG så förväntas man att städa, ha kökstjänst, beställa och fylla på grejer i förråd, tvätta etc. Underbetalda förvisso, men ändå antagligen ganska dyr städ-, tvätt, plocka ur diskmaskinen och koka-kaffe-personal etc. Även om man förväntas hinna med allt det som mer naturligt faller inom yrkesbeskrivningen också - förstås.

Ansibecki sa...

Det är ju riktigt illa att det får vara på det sättet. Jag har speciellt denna veckan ställt mig frågande till alla besparingar som görs på skolan och vad det får för konsekvenser för alla elever dvs de personer som ska ta över i samhället, sköta oss när vi blir äldre etc. Samtidigt som det ställs högre krav på kunskap finns det inte tillräckligt med personal. Många barn känner sig otrygga och få får den hjälp de verkligen behöver både när det gäller kunskap och social kompetens.
Varför ska alltid de verksamheter som tar hand om människor sparas in på??? Hur skulle samhället se ut utan en bra sjukvård/ äldrevård och förskola/ skola? Jag är rädd att vi snart kommer att få veta det...

nurseblog sa...

Hej Nollan!

Vad kul att du dyker in här! Hoppas allt är bra!

Ja, visst är det märkligt. Det läggs bara på mer och mer uppgifter som man ska hinna med under samma tid som tidigare. Protesterar man får man höra att man är så negativ och ovillig till förändringar. Eller rent av lat.
Det är nog tyvärr samma situation för alla inom vården.

Hoppas du får en fin helg!

nurseblog sa...

Hej Ansibecki!

Ja, det är verkligen illa. Och jag tror faktiskt att det blir dyrare för samhället i längden.
Någonstans måste man sätta stopp. Man kan inte spara in hur mycket som helst på de verksamheter som tar hand om människor. Lite måste det få kosta för att vi ska kunna tillhandahålla en bra sjukvård/utbildning/omsorg.

Önskar dig en fin helg!

kjell sa...

himmel ...vilket långt CV du kan uppvisa !
Skämt åsido , finge jag bestämma så skulle Du och dina kollegor ha Juholts lön och han er lön. Men nu bestämmer jag inte .. så jag kan bara instämma i den kritik av felaktig prioritering som görs i samhället. På något sätt skulle jag önska att sjukvårdspersonal/räddningspersonal/brandförsvar/polis dvs yrkesgrupper som jag ber om hjälp att rädda mig om jag kommer i sådan situation - ni skulle ha en nivå som kändes bra för er.
Jag stiftade nyligen bekantskap igen med den effektivitet och underbar personal vi mötte när min mor hade en hjärtinfarkt. Jag är tacksam och imponerad av den tålighet och omtanke vi möttes av.
Det är vidare beklagligt att man inte tillvaratar kompetensen som ges av erfarenhet- detta är ett problem i många branscher.
Hoppas du får en avkopplande fredag och helg- det är du värd!

Anonym sa...

Kontakta andreas@sskwebben.se då de söker bloggare. Tycker du skriver bra!

nurseblog sa...

Hej Kjell!

Haha ja, det är inget dåligt CV, va?
Trist att det inte är du som bestämmer... Tack för stöd!
Läste ditt inlägg om din mor, hoppas att allt är bra och att hon mår bättre nu!

Tack snälla, önskar dig detsamma!
Ska dock jobba hela helgen och det var hur mycket som helst att göra idag så vi får väl se hur lugnt det blir i helgen...

nurseblog sa...

Hej Anonym!

Tackar och bockar!
Har mejlat svar.

Bengt sa...

Vård, skola, omsorg. Det var ju det politiska mantrat för inte så himla längesedan. Men vad blev det av detta? Samtidigt som vi har världens näst högsta skatte"tryck" (efter Danmark, såvitt jag minns - obs: tryck inom citationstecken). Man kan då förstås fråga sig vart alla dessa pengar till vårt gemensamma tar vägen. Slimmade "organisationer" blir oftast överslimmade organisationer. Skolan är ett bra exempel (som förts på tal i tidigare kommentar). Media är en annan, dock ju inte finansierad med offentliga medel. Nu blir det nya neddragningar på flera tidningar. Det ger förstås sämre kvalitet i rapporteringen. I sjukvårdsfrågor blir det säkert mer av enbart spring på landstingspolitikernas presskonferenser och avskrivande av deras pressmeddelanden. Och (ännu) mindre av kritiskt speglande av verkligheten i sjukvården - där nedskärningarna troligen fått allra störst konsekvenser.

nurseblog sa...

Hej Bengt!

Ja, man kan verkligen fråga sig vart alla pengar tar vägen. Min erfarenhet från vården är att man alltid bantar verksamheten på golvet först, det är där man skär ner och sparar in och minskar på personalstyrkan etc. Fast det är där verksamheten pågår.
Det är verkligen synd att det även inom media görs neddragningar, det skulle sannerligen behövas mer speglande av verkligheten inom många områden av vårt land idag.

Anonym sa...

… Unbelievable , but I just found software which can do all hard work promoting your nurse-nurseblog.blogspot.com website on complete autopilot - building backlinks and getting your website on top of Google and other search engines 1st pages, so your site finally can get laser targeted qualified traffic, and so you can get lot more visitors for your website.

YEP, that’s right, there’s this little known website which shows you how to get to the top 10 of Google and other search engines guaranteed.

I used it and in just 7 days… got floods of traffic to my site...

…Well check out the incredible results for yourself -
http://magic-traffic-software.com

I’m not trying to be rude here, but I believe when you find something that finally works you should share it…

…so that’s what I’m doing today, sharing it with you:

http://magic-traffic-software.com

Take care - your friend Jennifer

Anonym sa...

After getting more than 10000 visitors/day to my website I thought your nurse-nurseblog.blogspot.com website also need unstoppable flow of traffic...

Use this BRAND NEW software and get all the traffic for your website you will ever need ...

= = > > http://get-massive-autopilot-traffic.com

In testing phase it generated 867,981 visitors and $540,340.

Then another $86,299.13 in 90 days to be exact. That's $958.88 a
day!!

And all it took was 10 minutes to set up and run.

But how does it work??

You just configure the system, click the mouse button a few
times, activate the software, copy and paste a few links and
you're done!!

Click the link BELOW as you're about to witness a software that
could be a MAJOR turning point to your success.

= = > > http://get-massive-autopilot-traffic.com

Anonym sa...

Do you mind if I quote a few of your posts as long as I provide credit and sources back to your
blog? My blog site is in the very same area of
interest as yours and my visitors would definitely benefit from some of the information you present here.
Please let me know if this ok with you. Appreciate it!


My web blog ... wiki.methodistyouth.eu

Anonym sa...

May I simply just say what a comfort to find somebody
who genuinely understands what they are discussing
on the net. You certainly realize how to bring an issue to light and make it important.
A lot more people must check this out and understand this side of your story.

I was surprised that you are not more popular since you certainly have the gift.


Take a look at my web page ... disponibilité