söndag 14 augusti 2011

Förankra dina luftslott stadigt i marken

                                                                 * bild från wikipedia


Alldeles för ofta när vi drömmer och planerar och önskar oss något nytt och något annat i våra liv så glömmer vi bort att förankra det vi drömmer om i verkligheten. Vi bygger, utan att vara medvetna om det, ett fullkomligt fantastiskt luftslott som bara blir större och finare och bättre ju mer vi finjusterar våra drömmar och önskemål.
Och ju mer tiden går och ju längre bort från vår verklighet våra drömmar når, ju högre upp i skyn stiger vårt vackra luftslott. Tills det till slut försvinner bort över horisonten och vi inte kan se det längre. Och så blir vi besvikna och bittra och djupt desillusionerade.
Och vi bestämmer oss för att drömmar bara är till för förlorare.

Men det är aldrig sant.
Drömmar är till för oss. Allesammans.
De är till för just dig.

Det är genom våra drömmar och våra önskemål om något nytt som vi tar oss vidare genom livets snårskog.
Det är våra drömmar och våra förhoppningar som lyser upp vår väg när allting tycks rasa samman runt omkring oss och vi famlar hjälplöst i mörkret, osäkra på vart vi ska gå och hur vi ska komma vidare.

Vi måste bara komma ihåg att förankra våra drömmar i verkligheten.
Vi måste komma ihåg att förtöja vårt luftslott stadigt och säkert på marken.
Och vi måste se till att skydda det från angrepp utifrån innan vi byggt färdigt.
Vi behöver inte visa världen vad vi bygger förrän vi är redo för det.
Har vi otur visar vi vårt drömbygge för någon som med några väl valda ord sticker hål på vårt fina luftslott. Och luften går ur både våra drömmar och oss själva. Vi sjunker ihop. Och så står vi där. Tillintetgjorda. Fulla av tvivel på vår egen förmåga. Tomma och plötsligt så förfärligt trötta.

Våra drömmar och idéer måste skyddas under sin uppväxttid.
Och förankras stadigt i verkligheten.
Då växer de sig starka.

Och när tiden är mogen och när vi har gjort allt det som krävs av oss, ser vi plötsligt att vårt luftslott fått stabila väggar av sten och det vackraste golv av marmor.
Och vi har byggt vår dröm rakt in i verkligheten.
Vår dröm har fått liv.

Men vi får aldrig glömma bort att ett bygge alltid kostar på.
Att det faktiskt krävs något av oss.
Vill vi lyckas bygga upp vår dröm i verkligheten, måste vi spotta i nävarna och vara beredda på att jobba för det.
Vi måste investera både tid och en noggrann planering och massor av tålamod och kanske en del pengar i vår dröm.
Allt beroende på vad vi drömmer om, förstås.
Men om vi förankrar våra luftslott stadigt i marken så har vi kommit en bra bit på väg mot att förverkliga våra drömmar.

8 kommentarer:

BengtB sa...

I have a dream. Sa Martin Luther King på 1960-talet. Och, en bit in på 2000-talet valdes Obama till den allra finaste post en amerikan kan få. Kronan på verket. Visst finns det fortfarande rasproblem i USA. Men vilken skillnad det är jämfört med för några decennier sedan.
På tal om USA så har jag länge varit på väg att köpa en bok av en amerikanska (som jag just nu inte har namnet på) och som skrivit om det särskilt i USA utbredda fenomenet som enkelt uttryckt kan beskrivas som att bönen har ersatts av "positivt tänkande".
Positivt tänkande är ju bra - även om jag själv vill vända på det: att man undviker negativt tänkande.
Men det avgörande torde väl vara handling - att man gör något. Att man bara tänker positivt räcker ju inte för att det ska flyga stekta sparvar rakt i munnen på en.
Blev för övrigt (också) riktigt förtjust i bilden till inlägget.

Anneli Sjögren sa...

Att ha drömmar är livsviktigt! Och vad vore livet om vi inte tillät oss drömma?? TRÅKIGT!!!
Här kommer mitt svar på din kommentar på min blogg:
Tack nurseblog!! Jag kan när jag vill!! ;-)
Finns det fortfarande folk som har gasugn?? Min tvillingsyrra hade det när hon bodde i Göteborg för snart 30 år sen! Och där minns jag att det inte alltid blev som man hade tänkt sig...!! :P
Ha en fin kväll du med!

nurseblog sa...

Hej Bengt!

Drömmar kan verkligen förändra världen. Göra det som verkar helt omöjligt fullt genomförbart. Både i de stora sammanhangen och i det lilla, i vår egen vardag.

Och det är verkligen en enorm skillnad på dagens USA jämfört med hur det var för några decennier sedan, precis som du skriver. Det har hänt en hel del.

Det vore ju underbart, på sätt och vis, om det räckte med att tänka positivt för att få allting serverat på silverfat i sitt liv. Men jag tror nog att handling är avgörande. Vi måste fortsätta drömma, skapa visioner om ett bättre liv, eller ett annat liv än det vi lever och vi måste fortsätta att kläcka nya idéer för att ha något att utgå ifrån. Men sedan behöver vi landa i verkligheten. Och börja jobba.

Hoppas du har en fin kväll!

nurseblog sa...

Hej Anneli!

Precis. Drömmar är det som för världen (och oss) framåt och uppåt. De inspirerar oss och motiverar oss...

Hehe här på söder i Stockholm tror jag inte det är helt ovanligt med gasugn... Men jag är inte helt säker, jag kan vara den sista som har en.. Det är hur som helst inte alls lätt att baka i en gasugn.
Det blir alldeles för lätt bränt i botten och ogräddat upptill... Har slängt en hel del bakverk, ska erkännas...

Må så gott!

kjell sa...

så viktigt det är att ha drömmar och visioner. Det kan vara drömmar som kan slå in och förverkligas i en framtid men lika viktigt är att ha en dröm eller vision eller varför inte kalla det mål som också kan nås inom en inte alltför lång framtid.Tror det är viktigt att ha delmål eller mindre drömmar som är nåbara ganska nära och därmed känner man en tillfredställelse så du kan kämpa på till den större visionen/drömmen eller målet.
Hoppas du har en fin och skön kväll

nurseblog sa...

Hej Kjell!

Ja, det är verkligen jätteviktigt. Vare sig de slår in eller inte så hjälper de till att driva oss framåt och vidare genom livet. Och inte minst så skänker de oss hopp...
Tror som du att det är viktigt att ha delmål och lite mindre drömmar längs vägen för att förgylla tillvaron med. Det är sann lycka att se en dröm bli verklighet eller att nå ett delmål man har satt upp för sig själv!

Hoppas du får en riktigt fin dag!

Ansibecki sa...

Kul att du skriver om detta nu. Jag har en ganska ny dröm som jag håller på att bearbeta :) Det är nog ofta man talar om sina drömmar innan de är riktigt färdiga. Någon lyssnar, förstår inte riktigt och dissar den totalt. Har man då inte styrkan att ta till sig kritiken (den befogade), slå ifrån sig det andra, kanske omvärdera och finjustera drömmen lite kan det vara lätt att bara släppa den helt. Som du skriver är det nog ofta bäst att hålla den för sig själv ett tag och se till att förankra den ordentligt i marken innan man berättar om den.

nurseblog sa...

Hej Ansibecki!

Underbart! Vi behöver alla ha drömmar att bearbeta, det ger livet lite extra skimmer och får oss att komma vidare och framåt. Det är så lätt att stagnera annars. Fastna någonstans på vägen. Och just det att berätta om sina drömmar för andra är ett känsligt kapitel. Alldeles för ofta gör man det för tidigt och andras åsikter och synpunkter nästlar sig in i drömmen och förstör glädjen med den. Mycket bättre att avvakta ett tag, tills drömmen är fast förankrad i ens inre...
Hoppas du får en jättefin dag!