måndag 20 juni 2011

Högre och högre, mot stjärnorna

       
* bild från morgueFile.com

Ibland tror jag att vi drömmer för smått. Och alldeles för fegt.
Vi förminskar och anpassar våra drömmar tills de passar in och tar plats i ett undanskymt hörn någonstans och känns acceptabla och respektabla och godtagbara. 
Och då har vi förändrat dem så pass mycket att de inte längre känns som våra drömmar. 
Och de förlorar all sin kraft. 
Och när vi tänker på dem kan vi inte längre uppbåda den där inspirerande energin och känslan av innerlig lycka som vi kände när drömmen föddes, när den var alldeles ny och tog andan ur oss bara vi snuddade vid den med tanken. 
Innan vi började anpassa och förminska den. 
Nu lyckas den inte ens framkalla ett enda litet leende. 
Och vi behöver den där energin och känslan av lycka så väl för att kunna uppnå det vi drömmer om.

Vi behöver drömma större. Vackrare. Intensivare. Oftare. 
Vi behöver sätta oss ner och tänka ut det finaste, största, underbaraste och absolut bästa som vi kan tänka oss att vi vill uppnå i livet.  Och sedan dra ett djupt andetag, fatta mod och se om vi inte kan göra drömmen ännu större. Använda vår fantasi. 

Vi behöver skapa drömmar som får oss att lyfta högre och högre, mot stjärnorna.
Mot det okända. Vi behöver drömma nytt. Och vi behöver drömma stort.

Och sedan måste vi ha modet att låta våra drömmar få behålla själva essensen av det vi längtar efter. 
Och för det krävs det en hel del mod och styrka. 
Vi är så ofta rädda för att inta vår rättmätiga plats här i världen. Vi bockar gärna och niger för andra, vi uppmuntrar andra i deras strävan efter att nå sina drömmar. På ett villkor förstås. Att deras drömmar verkar rimliga och någorlunda vettiga. 
Men när det gäller oss själva vill vi inte verka för kaxiga eller förmätna. 
Vi vill helst passa in i ledet utan att sticka ut eller synas alltför tydligt. 

Våra innerligaste drömmar kan inspirera oss till stordåd.
Om vi vågar låta våra drömmar vara våra egna, om vi struntar i att klippa till kanterna och jämna till ytan så att drömmen passar in i redan färdiga mallar och passar de andra. Om vi istället glädjs över själva ymnigheten och storslagenheten i våra drömmar, om vi låter färgerna och formerna växa och frodas och fullkomligt explodera och vi sedan i vår fantasi tänker oss något ännu större och ännu bättre. 

Så kan våra drömmar leda oss precis dit vi vill komma. 
Det är så vi för världen framåt.
Det är så stora uppfinningar ser dagens ljus. 
Det är så ljuvlig och gudomligt vacker musik skapas och det är så hänförande och underbart inspirerande böcker skrivs.
Det är så vi har kommit dit vi är idag.

Men ingenting säger att vi behöver stanna där vi står just idag. 
Även om vi är nöjda och trivs med livet.
Ingenting hindrar oss från att fortsätta att drömma och växa och att följa vår innersta längtan. Ingenting.
Vår fantasi är gränslös. 
Den kan ta oss längre och längre och högre och högre, mot stjärnorna.

Om vi bara vågar drömma. 



6 kommentarer:

Ansibecki sa...

För min del tror jag åldern gör att drömmarna blir mindre. En del drömmar har redan uppnåtts och de andra tycks omöjliga att uppnå eftersom de inte slagit in än. Men du har ju så rätt. Förminskar man drömmarna är de ju inte drömmar längre och de riktiga stora drömmarna kanske fortfarande har en chans att slå in om vi ger dem den chansen.

Bengt sa...

Det kan se konstigt ut i skrift men nog är det så att det är "hunger" som är liv, växt och utveckling - inte "att vara mätt". Om man förenklar lite.

På "vi-nivå": Inom politiken. Jag tror att den/de som sitter vid makten alltid efter ett tag mest bara blir förvaltande - utan visioner (att tala om). En sorts stagnation - och bortröstade.

Inom företagandet/näringslivet. Den/de som är nöjda med vad som uppnåtts, vad de har, och blivit mest förvaltande riskerar snart att bli utslagna. Det gäller att hela tiden blicka framåt, vässa sig, förbättra sig, ha visioner, ha drömmar. Förstås i synnerhet inom IT-branschen.

Kommer att tänka på 60-åringen Anders Igel, som plötsligt fick för sig att han skulle utbilda sig till vinkypare -från "Restaurangbranschen":

"Anders Igel gick ut Restaurangakademiens Sommelierutbildning 2009 som kursetta. Har bland annat tidigare varit koncernchef för Telia Sonera. Varför valde du Restaurangakademien?
Jag rådfrågade restaurangernas sommelierer i Stockholm för att få tips om den bästa utbildningen och blev rekommenderad att gå på Restaurangakademien. Det har jag inte ångrat en sekund, speciellt inte nu när jag drar igång min en egen verksamhet Fine wine & table."

Fick en ny syn på karln efter det här - mycket positiv! Men, tyvärr är det ju så att drömmar kan bli lite lättare att realisera om man är rik ...

nurseblog sa...

Hej Ansibecki!

Det är nog så tyvärr. När man är liten ligger hela världen öppen framför en, men sedan verkar den krympa ihop mer och mer och vi blir begränsade och tilltufsade av livet och känner oss bittra och besvikna.
Därför tror jag att det inte är så dumt att drömma lite mer och större och oftare. Jag tror att även de riktigt stora drömmarna faktiskt kan slå in. Om man är beredd att jobba för det och inte bara drömma, förstås.
Men om man inte ens vågar drömma är det svårt att komma vidare och hitta vad man egentligen vill där innerst inne...

nurseblog sa...

Hej Bengt!

Nu kommer jag att tänka på de välkända stroferna ur en dikt av Karin Boye;
"Den mätta dagen, den är aldrig störst. Den bästa dagen är en dag av törst. Nog finns det mål och mening i vår färd - men det är vägen, som är mödan värd."

Jag tror att när man stannar upp och står still och kanske också stagnerar så slutar man någonstans att känna sig levande. Man tappar livslusten. Blir håglös.
Jag tror att vi ständigt behöver få känna att vi utvecklas och växer och kommer framåt. Även om det bara är med små, små steg.
Precis som du så bra uttrycker det så handlar det ofta efter ett tag om ett rent förvaltande, de storslagna visionerna bleknar bort och drömmarna vissnar.

Helt underbart med sådana inspirerande helomvändningar som den Anders Igel gjorde, tycker jag.
Det krävs en del mod för att göra en sådan sak.

Och det är klart, ett rejält tilltaget kapital kan ju vara ganska så bra att ha vid genomförandet av storslagna drömmar. Lite beroende på vad det är man nu drömmer om så kan ju ekonomin spela en inte helt obetydlig roll. Tyvärr...

kjell sa...

Har man inga drömmar eller visioner så är risken stor att man stagnerar i tillvaron. Man tappar också möjligheten att känna en stor glädje av att man uppnått sin dröm eller i alla fall nått en bit på väg.
Den glädjen är värt mycket och stimulerar till att söka nya mål och drömmar. Att vilja, är en stark drivkraft och denna är absolut kopplad till drömmar och visioner.

må väl och ha en skön kväll

nurseblog sa...

Hej Kjell!

Ja, drömmar och visioner är helt klart en viktig ingrediens i livet.
Det är så lätt att glömma bort det när livet bara lunkar på.
Men jag tror att man gör sig själv en björntjänst om man inte vågar behålla sina drömmar och visioner.
Den där glädjen när man uppnått en dröm är verkligen obeskrivligt härlig...

Tack detsamma, hoppas du får en riktigt fin dag imorgon också!