onsdag 8 juni 2011

Ständigt närvarande vardagsmagi

*bild från morgueFile.com

Ibland är vi så fokuserade på nästa gång vi ska vara lediga, nästa helg, nästa semester, att vi helt enkelt missar den ständigt närvarande vardagsmagin.
Den som vi har mitt framför ögonen på oss varje dag.
Det finns de som är skickliga på att se den.
Det finns de som aldrig missar en solnedgång, det finns de som lever i nuet, varje dag, minut för minut.
Det finns de som är riktiga vardagskonstnärer.
Som har förmågan att se glimtar av ren lycka en stressig måndagmorgon.
Som kan ana ett skimmer av guld över kanten på högar av smutsig vardagsdisk.

Och så finns det alla vi andra som vill se. Som önskar att vi kunde se.
Som önskar att vi hittade alla de där ögonblicken av vardagslycka och magi men inte alltid lyckas så bra.
Vi som förlorar oss i vardagstristess och vardagsstress. Gång på gång. Trots att vi nyper oss i armen då och då för att påminna oss själva. Trots att vi nyper så hårt vi kan så glömmer vi bort det gång på gång, att livet är här och nu och precis framför oss och aldrig sedan eller där borta.
Det finns bara här och nu.

De verkliga vardagskonstnärerna har insett att det är i vardagen möjligheterna öppnar sig för oss för att kunna förändra våra liv. Det är i vardagen vi kan åstadkomma mirakel. Steg för steg, dag för dag, är det i vardagen vi kan gå från att vara degiga soffpotatisar till vältränade energiknippen. Vi kan förvandlas från stela, orörliga och lata till viga och starka balettdansöser. Vi kan få en död och öde trädgård att bli till ett prunkande paradis. Vi kan lära oss ett nytt språk, fördjupa oss i kokkonsten, lära oss att sy och bli nästa hippa chefsdesigner.
Vi kan skriva en bok, en dikt, en sång.

Vi kan åstadkomma nästan vad vi vill om vi tar till vara på alla våra vardagar. De behöver inte vara en grå massa av tristess, en tung, evighetslång uppförsbacke fram till helgen, ett måste eller ett krav. De behöver inte tynga oss eller stjäla all vår energi.

Vardagarna kan vara våra bundsförvanter, våra stöttepelare, vår väg ut ur ett liv vi inte trivs med till ett liv vi skulle älska att leva. De kan vara den vän som hjälper oss att äntligen, äntligen komma i form. Det är vardagarna som hjälper oss att nå våra mål. Som ger oss en möjlighet att lyckas med det omöjliga.

Det är den ständigt närvarande vardagsmagin som kan hjälpa oss att åstadkomma mirakel i våra liv.
Den kan hjälpa oss att lyckas med det vi tidigare trodde var helt omöjligt att åstadkomma.
                                                      

4 kommentarer:

kjell sa...

ibland innehåller vardagen väldigt mycket planerande, man blir nästan trött av det. Hur viktigt är det inte som du skriver att "stanna upp" i det vardagliga livet.
Man kan missa mycket om man inte gör det. Man kan missa ett leende,en gest från en medmänniska som gör dig glad. Du kan missa ett ögonblick i naturen som aldrig syns mer än en gång. Ett ögonblick som kan ge dig en impuls av styrka.
Viss planering krävs givetvis i samband med en resa ex:vis men jag tror aldrig man skall planera spontanitet och känslor.
Önskar Dig en helt otroligt bra dag med glada intryck

nurseblog sa...

Hej Kjell!

Ja, det är verkligen så. Och till viss del måste man väl planera och stå i för att få vardagen att gå ihop... Men man missar så oerhört mycket.
Vissa saker måste helt enkelt upplevas just när de serveras, för sedan dyker de kanske aldrig upp på bordet framför en igen...

Hoppas du haft en härlig helg full av sol, värme, lagom mycket jobb och massor av god mat!

Ansibecki sa...

Tack för den påminnelsen! Nu ska jag försöka ta tillvara på alla vardagar den kommande veckan. Hoppas du får en fin vecka! :)

nurseblog sa...

Hej Ansibecki!

Själv förlorade jag tyvärr all kontakt med vardagsmagin under en helt galet stressig dag på akuten... Men försöker ta igen det och väga upp det på bästa möjliga sätt nu ikväll =)
Och så hoppas jag på en lite lugnare fortsättning på veckan, för jag ska jobba sex dagar av sju den här veckan...

Tack detsamma, hoppas du får en jättefin vecka!