torsdag 28 juli 2011

Vardagen är en pålitlig tillflyktsort när det stormar

                                                                    * bild från morgueFile.com


När den ibland så skrämmande och obehagliga verkligheten tränger sig alltför tätt inpå kan själva vardagen vara en räddningsplanka att fly till och en stadig stöttepelare att hålla fast i.  När verkligheten där utanför brutalt kryper under huden på oss och kräver hela vår uppmärksamhet och påminner oss om hur grymt livet kan vara så kan det vardagliga erbjuda oss en trygg famn att vila i för ett litet ögonblick.

Livet blir mer begripligt och hanterbart när vi då och då tillåter oss att uppslukas av vardagen. Vi kan fokusera vår uppmärksamhet helt och fullt på det vi har framför oss just nu. Vi kan hängivet ägna oss åt att diska, att laga middag, att sy i en knapp, njuta av en kopp kaffe, låta solens strålar värma oss eller läsa en spännande bok.
Vi behöver tänka på något annat för en stund ibland.
Få lite distans till allt det som bekymrar oss och oroar oss.

Vardagen är en suverän och pålitlig tillflyktsort när det stormar runt omkring oss.
Vardagens väl inövade och många gånger ganska så enformiga rutiner kan skänka oss lugn och ro när vi behöver ta oss vidare genom sorg och förluster, när oro över saker och händelser i våra liv hotar att kväva oss, när rädslan får vår puls att rusa och vår mage att protestera, när känslor av vanmakt och hopplöshet hotar att ta över maktpositionen och ledarrollen inom oss.

Men mitt i allt som händer och förändras och försvinner runt omkring oss så upptäcker vi att vardagslivet bara fortsätter och fortsätter och fortsätter.
Vad som än händer i världen. Vad som än händer i våra liv.
Vad som än händer inom oss.
Hur turbulent och oförståeligt och vansinnigt och oberäkneligt livet än ter sig.
Så fortsätter vardagen att pocka på vår uppmärksamhet.
Tvätt behöver tvättas, mat ska lagas och ätas, golv ska dammsugas, räkningar betalas, fönster tvättas, kaffe kokas, sopor kastas, mat handlas, tänder borstas och jobb måste skötas.
I en evig cirkel.

Och vi kan välja att förfäras och bli avskräckta och uttråkade och kanske illamående av detta eviga kretslopp och det arbete som ständigt måste upprepas. Igen och igen.
Vi kan svära över det och sucka och vi kan gnälla och beklaga oss.

Eller så kan vi välja att bara hoppa in i det utan att tveka, ta ta i något av allt det som behöver göras, koncentrera oss helt och fullt på det vi har framför oss, om det så är att vika tvätt, för om vi slappnar av i stunden och låter bli att tänka på något annat kan vi slutligen känna hur lugnet sänker sig över oss.
Och vi känner den stilla närvaron av ett ögonblicks frid.

Det är en av de gåvor som vardagen skänker oss när vi hängivet ägnar oss åt den.

6 kommentarer:

Anneli Sjögren sa...

Mindfulness i ett nötskal!! :D
Här kommer svar på din kommentar på min blogg:
Tack!! Det är ett under ska du veta, för jag är inte den som kommer ihåg att vattna blommorna förrän bladen redan hänger...! Jag antar att mina hibiskusar vant sig vid vanvård...! Stackrarna...! Men det var väl därför de blev så extra tacksamma över omplanteringen!! :D

Bengt sa...

I alla fall näst intill överinformation och informationsstress om allt som händer & sker på vår planet - ofta negativt/tragiskt/sorgligt/dystert. Så är väl läget för många i vårt moderna samhälle. Tog en skärmdump 13 juli på annars lysande SvD. På nätet den eftermiddagen hade tidningen fyra negativa nyheter på raken i topp på förstasidan, "död" i någon form. Andranyheten var: "Kompositören Wolfgang Amadeus Mozart kan ha dött av D-vitaminbrist." Fjärde kommentaren till artikeln (en TT-text) var kort & gott: "Är Mozart död?" Förmodligen en spydighet ... Vardagslunken - om man är lyckligt lottad, vill säga, men gäller väl i grunden de flesta i vårt land - ger visst trygghet. Men nog är väl naturlunken ännu bättre?

nurseblog sa...

Hej Anneli!

Själv har jag minst av alla gröna fingrar men jag älskar blommor och krukväxter av alla de slag. Vid ett tillfälle sådde jag en avokadokärna och lyckades nästan (nåja, jag kanske överdriver lite nu) få ett helt träd! De växer hiskeligt fort. Iallafall gjorde min det. På höjden. Till slut var det bara en lång stängel med vackra gröna blad som var väldigt svår att stötta upp. Till slut dog den. Utan att jag fått en enda liten avokado..

nurseblog sa...

Hej Bengt!

Önskar att man kunde få en bättre blandning i nyhetsflödet, med lite mer positiva nyheter emellanåt.
För de finns ju faktiskt.
Nu är det så väldigt fokuserat på att hitta den ena katastrofen efter den andra och sådana grymma och otäcka hemskheter att man sätter kaffet i halsen när man läser om dem.

Håller med om att naturlunken är betydligt mycket bättre! Det kan räcka med en kort skogspromenad för att hitta lugnet och känna att man mår så mycket bättre. Det är helt fantastiskt, egentligen.
Har semester nu och njuter i fulla drag av det betydligt långsammare livet ute i skärgården...
Närheten till havet och skogen gör mig alldeles lyrisk och lycklig.
Vilken rikedom det är att kunna blicka ut över havet när man dricker morgonkaffet...

Ansibecki sa...

Ja ibland är vardagen så härlig. Jag kommer ibland på mig själv med att längta efter att börja jobba igen efter semestern. Att ta tag i alla rutiner igen och helt ägna mig åt dem ett tag. Tills jag tröttnar och börjar leta efter små ljuspunkter och saker som sätter guldkant på den... För det är väl det som är det fina med vardagen. Att man kan frångå den ibland och hitta på något litet extra. Ha en fin dag!

nurseblog sa...

Hej Ansibecki!

Ja, den kan verkligen vara helt underbar! Om man ser till att ha rutiner man trivs med och ett jobb man trivs med förstås...
Och just det att hitta saker som bryter av rutinerna lite sätter en härlig guldkant på vardagen.

Hoppas du har en fin kväll!