måndag 26 september 2011

När tärningen väl är kastad


Många gånger ger vi oss in i allehanda olika projekt och sjösätter storslagna planer spontant och fulla av förväntningar utan att fundera igenom det hela det allra minsta innan vi börjar. 
Fulla av entusiasm och jublande glädje sätter vi igång. Vi är fyllda till brädden och underbart inspirerade av vad som känns som oändlig och sprudlande energi som hotar att svämma över åt alla håll och kanter när vi startar något nytt. Det känns så lockande och roligt och vi kan inte vänta med att komma igång. Och vi känner på oss att den här gången, nu, äntligen, ska det lyckas. 
Vi ska komma hela vägen fram till mål. 
Vi ska ta oss över den där mållinjen den här gången. 
För nu gäller det.
Kosta vad det kosta vill. 

Vare sig våra projekt nu handlar om att börja gå till gymmet regelbundet för att äntligen lyckas komma i form, renovera huset, bygga en ny och lite finare brygga, spara till den där drömresan, starta ett nytt företag, skriva en bok, flytta utomlands, börja baka vårt eget bröd, lära oss prata franska, eller bara gå på bio lite oftare så kostar det oss en hel del energi och tid och inte helt sällan även pengar, att planera och förbereda och starta upp och komma igång. 
Vi kanske involverar andra människor i vår närhet i våra planer. 
Vår entusiasm smittar ofta av sig och väcker förväntningar och förhoppningar. 
Vilket är bra, förstås.

Men när tärningen väl är kastad och spelet är igång på allvar är det som om all energi rinner av oss och försvinner. Plötsligt står vi där mitt i vardagen och ska få det hela att gå ihop. Och vi möter en del dagar då det blåser kalla vindar rakt i ansiktet på oss och ibland kanske det rent av blåser upp till storm och där och då känns det plötsligt inte det minsta lockande att göra uppoffringar eller lägga ner en massa hårt arbete för att ro vårt projekt iland. 
Det ligger ju ändå så långt bort i fjärran, det där målet. 

Det gör väl inget om vi fuskar lite just idag? Och det gör det inte heller, förstås. 
Men så radar dagarna upp sig och blir till veckor. Och veckorna blir till månader. 
Och månader blir till år. 
Och projektet ros aldrig iland. 

Istället startar vi upp nya projekt. Vi bestämmer oss för att ta nya tag. 
Vi hittar ett nytt mål, en ny idé tar form. Nya planer smids. 
Och så kastar vi med friskt mod och nyvunnen entusiasm tärningen på nytt.
Den här gången, nu gäller det. Nu ska vi ta oss hela vägen fram till mål.
Men så kommer de där dagarna när det känns lite tungt och motigt att fortsätta.

Gång på gång startar vi upp nya projekt och gör upp nya planer och sätter upp nya mål.
Och det är underbart, det är precis som det ska vara, det är så vi kommer vidare, det är så vi finner vad vi söker, det är så vi skapar oss ett innehållsrikt och intressant liv och det är så vi förhoppningsvis kan få en bättre värld. 

Men vi behöver bli bättre på att föra våra projekt i hamn. Vi behöver samla ihop lite mod och kraft och lite mer viljestyrka. Så att vi vågar fortsätta att ro vidare med vårt projekt även när det stormar runt omkring oss. Så att vi orkar fortsätta även de regniga dagarna. Och de dagar när vi tycker att allt känns hopplöst och att det bara känns som bortkastad tid. Och vi behöver börja tro på oss själva, inse att det vi har att ge till världen och även till oss själva är något unikt och värdefullt. Det är värt att fullfölja. 
Du förtjänar det och världen förtjänar det.

Ibland hisnar tanken och världen står stilla för ett ögonblick när jag tänker på alla skatter som ligger gömda hemma i folks byrålådor. Dikter som aldrig blivit färdigskrivna. Låtar som aldrig spelats in. Teckningar som bara påbörjats. Uppfinningar som inte presenterats för världen. Hus som aldrig byggts. Resor som aldrig blivit av. Talanger och gåvor som blivit bortglömda för att de aldrig används. Talanger inom alla områden som givit upp. 

Vi behöver välja ut våra projekt lite mer omsorgsfullt. Fundera över vad som verkligen är viktigt för oss. Vad som skulle lyfta våra liv till en helt annan nivå om vi lyckades ro just det projektet iland. Vad som egentligen kan få oss att vilja och orka gå upp på morgonen med ett leende. Vad som skulle vara värt att ro igenom stormar för och vad vi egentligen behöver i våra liv just nu. Och så använda oss av den motivationen när det blåser runt omkring oss. Påminna oss om varför vi påbörjat projektet när vi börjar vackla. Och bestämma oss för att inte starta något nytt förrän vi rott vårt nuvarande projekt iland.

Och när tärningen väl är kastad så stannar vi kvar. Och vi fortsätter. Och vi fullföljer. 
För vi vet att det är värt det.
Vi fortsätter att ro trots att det ibland känns som att vi inte ens kommer en meter framåt.
Och vi fortsätter trots att våra armar värker.
Och vi fortsätter trots de där rösterna inom oss och runt omkring oss som säger att vi inte duger, att det inte är bra nog, viktigt nog, intressant nog eller tillräckligt perfekt.

För visst, det kommer stormiga dagar. Dagar när det kommer att kännas tungt. 
Men det kommer också att finnas dagar då solen strålar från en klarblå himmel och havet ligger alldeles glittrande framför oss. 

Det finns en speciell sorts glädje som kommer ur att fullfölja och slutföra det vi påbörjat.
Att ha en massa oavslutade projekt dränerar oss på välbehövlig energi.
Medan däremot att föra ett projekt i hamn kan berika både världen och oss själva. 

4 kommentarer:

Ansibecki sa...

Åh vi har massor av påbörjade och oavslutade projekt här hemma. Det kan vara ganska knäckande faktiskt. Men jag vet också känslan av att slutföra något. Då är det värt att fortsätta trots att det är motigt emellanåt :)

nurseblog sa...

Hej Ansibecki!

Ja, det är samma här... :/
Det tar verkligen musten ur en. Det är helt klart värt det att slutföra saker och ting! Det är det man får hålla i minnet när det är som tuffast... Så att man orkar och får lite motivation att fortsätta.

kjell sa...

tror att det är berikande att ha lite olika projekt igång - jag har aldrig förstått dom som inte riktigt vet vad dom skall göra eller som "klättrar " på väggarna hemma om dom inte kan hitta på något. Tror det har med människans natur att göra-att se små eller stora projekt runt hörnet. Som du vet så har jag ett stort projekt igång med sommarstugan som snart inte är någon stuga längre utan ett hus. Här har jag stött på "överraskningar" givetvis under projektets gång och pendlat lite " blev det för stort projekt" men så kommer man en bit närmare målet och då känns det genast spännande igen Slutmålet finns där att njuta av min färdiga sommarkåk eller kanske permanentkåk -who knows...
Tror det är viktigt att ta till sig de små delmålen och känna tillfredställelse i detta annars kan slutmålet verka lång framme
Önskar dig en härlig dag och skön kväll.

nurseblog sa...

Hej Kjell!

Jag har också svårt att förstå de som inte vet vad de ska göra eller klagar över att det är långtråkigt. Har snarare svårt att hinna med allt jag vill göra. Det är klart berikande att ha olika projekt på gång! =)
Det gäller bara att slutföra de också... inte bara starta upp en massa nya projekt gång på gång..

Det är jättespännande att följa arbetet med ditt projekt! Där går det verkligen framåt vill jag lova!

Önskar dig en riktigt härlig och skön hösthelg!