onsdag 9 mars 2011

Kloka ord från svunna tider

                                                                 *bild  från rondasomontano.com

Det finns en bok som jag bara älskar att återvända till gång på gång.
Den är skriven år 1647 av jesuitprästen Baltasar Gracián och består av en samling av aforismer, närmare bestämt trehundra stycken. Boken heter "Handbok i levnadskonst" och erbjuder råd om hur man bäst reder sig i världen och om hur man uppnår gott anseende och rent av fullkomlighet.

En underbar källa till inspiration och eftertanke.

Här ett exempel, från aforism 195;

Att förmå uppskatta.
Det finns ingen som inte kan vara någon annans läromästare på något område, och alltid någon som överträffar den som överträffar andra. Det är nyttig kunskap att finna något att glädjas åt hos var och en. Den vise uppskattar alla, ty han ser något gott i varje människa och vet hur mycket det kostar på att göra saker och ting väl. Dåren föraktar alla, eftersom han inte känner det goda och alltid väljer det sämsta.


Tänkvärt är att detta alltså är skrivet år 1647. Det finns en hel del kloka ord att hämta inspiration ifrån i litteraturen. Jag tycker det är skönt och trösterikt att veta att det finns så mycket kunskap och värdefulla insikter kvar att upptäcka även bakåt i tiden. Vilken skattkista att ösa ur!

Det är sånt fokus på nytt, nyare och nyast nuförtiden. Populärast. Alla läser samma bok.
Blir alltid så glad om jag ser någon som läser något helt annat än någon av de senaste böckerna på topplistan.

Det finns ju så ofantligt mycket litteratur att upptäcka!
Biblioteket är inte ett så dumt ställe att gå till när världen snurrar för fort och man inte tycker att man hinner med sig själv. Eller när man behöver ny inspiration om man kört fast i något. Eller om man vill fly från världen för en liten stund. Eller om man vill stilla sin nyfikenhet i någon fråga. Eller om man känner att man vill lära sig något nytt, eller bara vill få veta lite mer i största allmänhet. Eller om man bara vill drömma sig tillbaka i tiden för ett ögonblick.

Inga kommentarer: