onsdag 2 mars 2011

Smslivräddare

                                                                    
Jag är med i något som heter smslivräddarna som jag tycker är ett otroligt bra projekt.
Man får ett sms om man befinner sig i närheten av ett hjärtstopp så att man kan hjälpa till att påbörja HLR (hjärtlungräddning) innan ambulans hinner komma på plats.

Varje sekund är förstås viktig när det gäller hjärtstopp, för varje minut som går minskar chansen att överleva med ca 10 %. När hjärtat stannar så upphör all blodcirkulation i kroppen och därmed finns det ingen syretransport till hjärnan eller andra organ i kroppen. Redan efter ca 5 minuter tar hjärnans celler skada.
I Sverige är överlevnaden låg om man drabbas av hjärtstopp utanför sjukhus, mellan 5-10 % räknar man med överlever.  Det är därför det här projektet är så viktigt!

Än så länge pågår det bara i Stockholms län, men förhoppningsvis kan det kanske sprida sig om det faller väl ut. Rent praktiskt går det till så att man får ett sms med gatuadress och ev portkod, samt att man strax efter det blir uppringd och får en automatisk telefonröst i andra änden av luren som berättar att det är ett hjärtstopp i närheten av där man befinner sig. Så får man svara om man tänker springa dit eller om man är upptagen med ett knapptryck.
Jag tror statistiken är rätt bra, smslivräddarna hinner ganska ofta fram före ambulansen och kan påbörja HLR. Vilket är suveränt.

Inga kommentarer: