söndag 22 juni 2008

En bortglömd smörgås

En kvinnas vädjan om en smörgås till sin sjuke far förföljde mig på hemvägen, ekade i huvudet om och om igen. F-n jag glömde ge honom en smörgås... eller se till att någon annan gjorde det, åtminstone.. Hennes far hade legat i åtskilliga timmar på den hårda britsen, hade svårt att röra sig själv och hade det svårt att få fram orden. Även han tittade bedjande på mig varje gång jag gick förbi..Det är helt omöjligt att räcka till i det här jobbet... Kvinnan bad om den där smörgåsen ett antal gånger, men tiden räckte helt enkelt inte till.. Svårt sjuka måste gå före hela kvällen..miljoner saker att göra...folk som inte kan hålla fria luftvägar på grund av medvetslöshet eller tappar trycket eller krampar går förstås före en smörgås... tänkte till slut att jag skulle ge honom den där smörgåsen när jag slutat men glömde bort det totalt tills jag satt på bussen.. och då slog det dåliga samvetet till.. hon hade bett vänligt dessutom, bättre om hon varit gnällig egentligen, då hade det nog känts lite bättre.. Vet ju förstås att det egentligen är en bagatell i sammanhanget, men känns ändå inget bra att han fick ligga där hungrig också till råga på allt...

Att ha ansvaret för ett stort antal patienter åt gången har sina nackdelar. Prioriteringar måste göras ideligen, de svårast sjuka måste gå först, nåt annat fungerar inte. Vilket kan innebära att en del patienter tyvärr får vänta väldigt länge. Omänskligt länge, som en kvinna uttryckte det idag. Och jag håller med. Men vi kan bara jobba på så effektivt vi bara kan.. och försöka döva det dåliga samvetet med en tanke på de liv vi faktiskt räddat =)

Tänkte lite på hur viktigt det är att bevara lugnet när det är som mest stressigt. När alla rycker i en och vill ha hjälp samtidigt är det bra att kunna vara lugn som en filbunke :) Annars börjar man göra felprioriteringar och riktigt kaos bryter ut.. Gäller egentligen alla situationer i livet. Man har mycket att vinna på att hålla sig lugn när det börjar köra ihop sig.. Men det är förstås lättare sagt än gjort... Funkar alltid bättre på jobbet än hemma av någon märklig anledning :/

Alla bussar stannade och gick någorlunda i tid. Så det får räknas till en bra dag, trots allt =)

8 kommentarer:

Unknown sa...

All a kan glömma, och jag tror att du kan trösta dig med att han fick nog någonting att äta förr eller senare.
Som du själv skriver i ditt inlägg så har du miljoner, mycket viktigare saker att göra som måste gå före en smörgås. Och du hade faktiskt intentionen att ge honom den när du hade slutat.
Men som sagt; alla kan glömma, så försök att inte lägga på dig saker som du faktiskt inte behöver ha dåligt samvete för. Du hade helt enkelt inte tid och det har du all rätt att ha i ditt jobb.
Dessutom är du är inte ensam på sjukhuset, och jag är helt övertygad om att förr eller senare så var det nog någon av dina kollegor (som kanske hade mer tid just då) som såg till att mannen fick sig något till livs.

beerbelly sa...

Förstår att det känns lite jobbigt men låter fullt förståeligt att glömma/prioritera bort.
Borde finnas hjälpredor som kunde sköta sådant som smörgåsar (springa ärrenden) och att prata lite med patienterna. Ni som jobbar har ju som sagt lite andra prioriteringar. Vore lämpliga jobb för personer som vill plugga till läkare/sjuksköterska kanske.
Tror nog att ni gör ett bra jobb de flesta som jobbar på akuten.
Hoppas den här dagen blir bättre. Både du och patienten kanse hinner med en smörgås då!
Kramar

Vivika sa...

Jag beundrar er yrkeskår och du verkar vara en fantastisk nurse, men man måste kunna läömna sig sitt jobb. Alla kan glömma och det känns hemskt, men inte älta. Du ska lyckas vara lika fantsatisk imorgon också. Spännande blogg.

nurseblog sa...

b-flat: Jag vet ju att alla kan glömma, det var inte direkt första gången jag glömde nåt heller, tyvärr :( men det kändes så dumt just för att jag hade lovat..
Hoppas du haft en bra dag!
kram

nurseblog sa...

beerbelly: Vi har egentligen assistenter och rödakorsvärdar som ska sköta sånt jobb, men inga jobbade i helgen tyvärr..tror de ska spara in på assistenterna i höst dessutom :(
Tack snälla!
Hehe var lite lugnare idag, så ingen blev utan lite fika =)
Hoppas din dag varit bra och att du hann med lite tårta!
Kramar

nurseblog sa...

vivika: Hej och välkommen hit! Tack för uppmuntran!
Jo, det är viktigt att inte ta med sig jobbet hem, men ibland slinker nåt igenom skyddsnätet och följer med hem iallafall :(
Men idag känns det bättre :)
Ha en fin kväll!

beerbelly sa...

Bra att de finns nu och trist om de sparar in på dem. Är inte de "gratis" alltså. Kanske kan ha lite frivilliga då. Om det finns sådana förstås =)
Ha en riktigt go kväll!
Kramar

nurseblog sa...

beerbelly: Jo, rödakorset värdarna är gratis, tror det är pensionärer som jobbar ideellt..men assistenterna kostar förstås, och därför försvinner en av två tjänster i höst :(
Tack detsamma! Hoppas du knyckte med dig lite tårta att festa på till fotbollen ;)
Kramar